SPOUWMUURISOLATIE

Spouwmuurisolatie is een verduurzamingsmaatregel met een zeer hoog rendement. Het rendement van spouwmuurisolatie is vergelijkbaar met een spaarrente van ruim 11% per jaar. Door het laten uitvoeren van spouwmuurisolatie kunt u bij een tussenwoning een besparing realiseren van € 490,- op uw energierekening.

Uw energierekening bestaat uit twee delen. Het eerste deel betreft de afrekening van elektriciteit (35%) en het tweede gedeelte is de afrekening van uw gasverbruik (65%). Door te besparen op uw gasverbruik door middel van het na-isoleren van uw woning kunt u een aanzienlijke besparing realiseren op uw energienota èn bijdragen aan vermindering van de CO2 uitstoot.

Laten uitvoeren van spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie_bestaande muurVan het laten uitvoeren van spouwmuurisolatie merkt u vrijwel niets, behalve dan dat u de installateur mogelijk een aantal keer voor uw raam voorbij ziet komen met een spuitmond en ladder.

Om te bepalen of uw spouwmuur geschikt is voor na-isolatie, kunt u zelf de belangrijkste vraag beantwoorden. Namelijk: “In welk jaar is uw woning gebouwd?” Bij woningen gebouwd tussen 1920 en 1975 is de spouwmuur meestal niet geïsoleerd. Is uw woning gebouwd tussen 1975 en 1987 dan is uw spouw waarschijnlijk wel geïsoleerd, maar zijn er inmiddels betere materialen op de markt, die uiteraard beter isoleren. Woningen gebouwd na 1987 zijn doorgaans goed geïsoleerd en behoeven normaal gesproken geen verdere spouwmuurisolatie.

Woningen gebouwd tussen 1920 en 1987

Is uw woning gebouwd tussen 1920 en 1987? Dan komt uw woning zeer waarschijnlijk in aanmerking voor spouwmuurisolatie. Om te bepalen of dit ook daadwerkelijk het geval is, kan een expert een inspectie uitvoeren. Met een endoscoop controleert hij of zij de breedte van uw spouwmuur en bepaalt welk soort isolatiemateriaal geschikt is voor het isoleren van uw spouwmuur.

Kosten spouwmuurisolatie

De kosten voor spouwmuurisolatie zijn ten opzichte van de besparing relatief laag. In de meeste gevallen verdient u uw investering in een periode van 3 tot 5 jaar terug. Omdat de kosten van spouwmuurisolatie afhankelijk zijn van meerdere factoren hebben we hier een apart artikel over geschreven “Kosten spouwmuurisolatie

Soorten spouwmuurisolatie

De keuze is hier niet reuze. Voor spouwmuurisolatie bestaat de keuze uit slechts drie soorten materiaal. De keuze voor het materiaal is mede afhankelijk van de breedte van uw spouwmuur en of de spouwmuur vervuild is.

EPS Parels

Dit zijn kleine piepschuim bolletjes die samen met een bindmiddel in uw spouwmuur gespoten worden. Dooor de kleine diameter van de bolletjes kunnen moeilijk bereikbare delen goed worden opgevuld.

Pur Schuim

De meeste mensen zullen dit product wel kennen. Het vloeibaar Pur-Schuim wordt in de spouwmuur gespoten. Het purschuim zet uit in uw spouwmuur en zorgt ervoor dat de spouwmuur goed wordt geïsoleerd.

Minerale wol

Hierbij wordt een minerale wol in u spouwmuur geblazen. Dit gebeurt volgens een vast patroon. Minerale wol is meestal binnen een dag aan te brengen.

Meer informatie over de soorten materialen, zoals de isolatiewaardes en de voor- en nadelen van de verschillende materialen leest u in het artikel “Soorten spouwmuurisolatie“.

Op zoek naar meer informatie?

Heeft u een vraag over de isolatie van uw spouwmuren, andere of aanvullende energiebesparende maatregelen die u zou kunnen nemen of over de financiering? Neemt u gerust contact met ons op via het contactformulier.

 

Bronnen geraadpleegd voor dit artikel:

* CBS. (2018). Energieverbruik van particuliere huishoudens. Geraadpleegd op 22 mei 2020, van https://www.cbs.nl/nl-nl/achtergrond/2018/14/energieverbruik-van-particuliere-huishoudens

** Rijksdienst voor ondernemend Nederland. (z.d.). Referentiewoningen EPC- Tussenwoning. Geraadpleegd op 22 mei 2020, van https://www.rvo.nl/onderwerpen/duurzaam-ondernemen/gebouwen/wetten-en-regels/nieuwbouw/energieprestatie-epc/referentiewoningen-epc/tussenwoning

*** Gasprijzen. Geraadpleegd op 22-05-2020, van https://www.gaslicht.com (gasprijs 2020)

**** Meeusen, J. (2006). Universiteit Gent, Faculteit Ingenieurswetenschappen, Vakgroep Architectuur en Stedenbouw. Na-isolatie van spouwmuren | pdf