VERDUURZAAM HYPOTHEEK

Verduurzaam hypotheek_duurzaam wonen hypotheekMet een verduurzaam hypotheek houdt u niet alleen de warmte binnen, maar uiteindelijk ook uw geld.

Gaat u voor een energiezuiniger huis, maar wilt of kunt u de energiebesparende maatregelen op dit moment niet met eigen geld betalen? Dan biedt financiering met behulp van een hypotheek mogelijk een interessante oplossing, zeker nu met de lage hypotheekrentes.

Het verduurzamen van uw woning met behulp van uw hypotheek kan doorgaans op twee manieren.

Verhoogde inschrijving

Een verhoogde inschrijving hangt samen met het hypotheekbedrag. Kiest u voor een verhoogde inschrijving dan laat u de notaris een hoger bedrag vastleggen in de hypotheekakte. Met een verhoogde inschrijving kunt u uw hypotheek verhogen en op die manier dus extra geld lenen zonder dat u opnieuw naar de notaris moet. Hierdoor bespaart u op de notariskosten.

Heeft u geen verhoogde inschrijving, dan kunt u een “verduurzaam hypotheek” afsluiten.

Verduurzaam hypotheek

Een verduurzaam hypotheek – of ook wel een “duurzaam wonen hypotheek” genoemd” – is een hypotheekdeel speciaal voor het verduurzamen van uw huis met goede voorwaarden en een aantrekkelijke rente.

Na het afsluiten van de verduurzaam hypotheek wordt het geld voor u in een bouwdepot gestort. U heeft vervolgens vaak 2 – en soms tot 3 – jaar om de verduurzamende maatregelen uit te laten voeren. U regelt dus de financiering, maar kunt later nog beslissen wat u precies gaat doen. U betaalt dan al wel maandelijks rente en aflossing. Maar u ontvangt ook een rentevergoeding over het geld dat in uw bouwdepot zit.

Bij sommige banken kunt u zelf uw verduurzaam hypotheek afsluiten, bij andere banken is een hypotheekadvies nodig. Daarvoor neemt u contact op met de adviseur bij uw bank of uw persoonlijk adviseur.

Onafhankelijk advies

Per situatie verschillen de wensen en mogelijkheden. Wilt u alleen verduurzamen of zou u ook graag nog andere zaken aan uw woning willen verbeteren, zoals een nieuwe keuken, badkamer of uitbouw?
Welke vorm van financiering het beste past bij uw persoonlijke situatie is afhankelijk van een aantal verschillende factoren, zoals:

  • Voor welk bedrag wilt u uw woning verduurzamen/renoveren?
  • Hoe hoog is uw hypotheek ten opzichte van de waarde van uw woning?
  • Is of wordt de hypotheek afgesloten onder de nationale hypotheek garantie?
  • Welke aflossingsvorm heeft u of kiest u?
  • Hoe hoog is de rente die u betaald?
  • Welke rentevastperiode heeft u?

Het zou best eens interessant kunnen zijn om een te overleggen met een onafhankelijk adviseur. Iemand die van de hoed en de rand weet. Dan is het handig om te weten dat u ook met ons contact op kunt nemen. Wij adviseren u graag en met gedegen kennis.

Wie wij zijn leest u in het artikel over ons. Hoe wij werken en wat we u kunnen aanbieden, vindt u in het artikel uw persoonlijk verduurzamingsplan.