VEELGESTELDE VRAGEN

Op deze pagina leest u de veelgestelde vragen over isolatie van uw woning en over zonnepanelen. Mocht uw vraag er niet tussen staan, neemt u dan gerust even contact met ons op.

Isolatie

De overheid wil in 2050 een klimaat neutrale samenleving. Om dit te bereiken zijn er allerlei subsidiemogelijkheden die het investeren in isolatie extra aantrekkelijk maken. In uw persoonlijk verduurzamingsplan, dat wij graag voor u opstellen, laten we u graag zien welke subsidiemogelijkheden u kunt combineren, om het hoogste rendement uit uw investering te halen.

Bij ons kunt u, afhankelijk van uw woning, drie type isolatie werkzaamheden laten uitvoeren. Dat zijn:

Op basis van de leeftijd van uw woning maken wij een inschatting van de mogelijkheden om uw woning na te isoleren. Maar, omdat iedere woning uniek is komt er altijd vrijblijvend een aannemer of installateur bij u langs om te inspecteren welke isolatie werkzaamheden er mogelijk zijn en welk rendement u kunt verwachten.

Spouwmuurisolatie

Bij spouwmuurisolatie wordt de ruimte tussen de buiten- en binnenmuur gevuld met isolatiemateriaal. Dit materiaal neemt geen vocht op. Door het isoleren van de spouwmuur blijft de warmte beter in uw woning en hoeft u minder te stoken om een aangename binnentemperatuur te realiseren.

De kosten van spouwmuurisolatie zijn voor elke woning verschillend, de oppervlakte en de te vullen ruimte bepaalt hoeveel isolatiemateriaal er nodig is en hoe lang de monteur nodig heeft op de spouw te isoleren. Goed om te weten, spouwmuurisolatie heeft een zeer hoog rendement waardoor u de investering heel snel terugverdiend.

In de voegen van uw buitenmuur worden kleine gaatjes geboord. Met een machine blaast de monteur het isolatiemateriaal in de spouw. Dit gebeurt middels een vast patroon, zodat de ruimte optimaal wordt geïsoleerd. Als de monteur klaar is, maakt hij de gaatjes dicht met specie in de kleur van uw voeg.

Nee, dit is absoluut niet nodig. De monteur lust best wel een kopje koffie tijdens zijn werkzaamheden. Binnen merkt u niets van de werkzaamheden van de monteur, zo kunt u ongestoord uw gang gaan.

In de meeste gevallen is uw woning binnen een dag geïsoleerd, zo kunt u razendsnel profiteren van een fors lagere energierekening.

Vloerisolatie

Met vloerisolatie wordt de onderkant van uw vloer via de kruipruimte geïsoleerd. Dit kan op verschillende manieren en met verschillende materialen.

We helpen u graag met meer informatie over het type vloerisolatie dat voor uw woning het meest geschikt is en het hoogste rendement oplevert. Neemt u daarvoor even contact met ons op.

De kosten voor vloerisolatie zijn afhankelijk van een aantal factoren, zoals de hoogte van de kruipruimte, het te isoleren oppervlak en de keuze van het isolatiemateriaal. Daarvoor komt een aannemer of installateur kosteloos bij u aan om de mogelijkheden in uw situatie te bekijken en toe te lichten. Goed om te weten, vloerisolatie heeft een hoog rendement waardoor uw investering altijd meer oplevert dan deze kost.

Een belangrijk criterium is de bereikbaarheid en de hoogte van uw kruipruimte, deze dient tenminste 35 cm hoog te zijn.

Het aanbrengen van vloerisolatie is per type isolatie verschillend. Als de installateur bij u op bezoek is om de situatie op te nemen zal hij/zij hierover ook meer informatie verstrekken.

Dakisolatie

Dakisolatie is het na isoleren van uw dak, waarbij aan de binnenkant isolatiemateriaal aangebracht wordt, zodat u geen onnodige warmte meer verliest via uw dak.

Het kan zijn dat uw dak al is geïsoleerd. Dan is de vraag met welk materiaal en wanneer dit is gedaan.
De isolatiewaarden van de materialen zijn de laatste jaren verbeterd en dus kan het de moeite waard zijn om eens vrijblijvend te overleggen met iemand met de juiste kennis over de huidige mogelijkheden.

De kosten van het isoleren van uw dak zijn afhankelijk van een aantal factoren. Hoe groot is het te isoleren oppervlak? Is de zolder makkelijk te bereiken? Tegen welk materiaal dient geïsoleerd te worden? etc.
Zinvol dus om met een vakkundig installateur eens een vrijblijvend gesprek aan te gaan, door uw huis te lopen en rustig de mogelijkheden goed te bespreken.

Zonnepanelen

Een zonnepaneel bestaat uit een zwarte of donkerblauwe anti-reflectie laag met daaronder 2 heel dunne platen van – in de meeste gevallen – silicium. Door de straling van de zon gaan de atomen in de 2 platen bewegen, waardoor er stroom wordt opgewerkt.

Het opwekken van eigen stroom kan met behulp van zonnepanelen en is eigenlijk heel eenvoudig.
Kort gezegd komt het erop neer dat de zonnepanelen stroom opwekken en de omvormer deze omzet in bruikbare stroom voor in het huishouden.

Meerdere zonnepanelen, die met elkaar verbonden worden, en waarvan de stroom naar een omvormer wordt geleid, noemt men een zonnepaneelsysteem of kortweg een PV-systeem.

De zonnepanelen worden op het dak gemonteerd of in de tuin geplaatst. Voor een optimaal rendement is het van belang dat de panelen zo veel mogelijk zonlicht opvangen. De beste positionering van de zonnepanelen is daarom zuid/oost tot zuid/west met een hellingshoek van 15 tot 60°C. Zonnepanelen op het Noorden geplaatst leveren tot 60% minder rendement op.

Zolang de constructie van het dak stevig genoeg is, is het antwoord al snel "ja". Daar hoort echter wel een "maar" bij.
Het is van belang om de oriëntatie en hellingshoek van het dak en eventueel schaduw-werpende objecten (zoals een schoorsteen of dicht bijstaande boom) goed te bepalen.
Voor ieder probleem is een oplossing, zoals de keuze van het type zonnepaneel of de toepassing van micro-omvormers.
Een goede analyse vooraf, gevolgd door de keuze van het juiste materiaal, verzekert u van een optimaal rendement gedurende de 30 na installatie.

Dat hangt af van de hoeveelheid elektriciteit die u wenst op te wekken en van het beschikbare dakoppervlak. Misschien overweegt u in de (nabije) toekomst elektrisch te gaan rijden of uw eigen duurzaam opgewekte zonne-energie op te slaan in een batterij. Zaken om even bij stil te staan wanneer u uw keuze voor het aantal panelen bepaalt.

Afgezien van "uw eigen duurzaam opgewekte stroom" leveren zonnepanelen u ook een financiële besparing op.

De (financiële) terugverdientijd van een installatie van zonnepanelen bedraagt minder dan 7 jaar. De garanties op de panelen bedragen 30 jaar en dus verdienen de zonnepanelen zich zo’n 3x terug.

Dit is ook om te rekenen naar spaarrente. Omgerekend betekent dit zo'n 8% rente, conservatief gerekend. En dat is heel wat meer dan de huidige rente op uw spaartegoed.

Meer informatie leest u in het artikel dat wij geschreven hebben over zonnepanelen.